آلن ژوپه اقدام ایران برای اعلام قطع فروش نفت به کشورهای اروپایی را خندهدار خواند
اتحادیه اروپا تهدید ایران برای توقف عرضه نفت به کشورهای "متخاصم" اروپایی را بیاهمیت خوانده و گفته است که اعضای این اتحادیه میتوانند با هر گونه توقف عرضه نفت ایران کنار بیایند.
سباستین برابانت، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه ۲۰ فوریه (اول اسفند) گفت: "اتحادیه اروپا برای مقابله با توقف احتمالی عرضه (نفت خام)، ذخایر خوبی از نفت خام و فرآوردههای نفتی دارد."
آلن ژوپه، وزیر امور خارجه فرانسه هم که به رم، پایتخت ایتالیا رفته است، گفت که اقدام ایران "خندهدار" و برای تحریک کردن دیگران "خیلی خیالپردازانه" است.
آقای ژوپه در کنفرانسی مطبوعاتی گفت: "بدون شک، ایران برای برانگیختن (دیگران) خیلی خیالپردازانه عمل میکند. این ایران نیست که تصمیم میگیرد عرضه نفت خود را قطع کند، بلکه ما هستیم که تصمیم گرفتیم به سفارشهای خود پایان دهیم."
احمد قلعهبانی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، روز دوشنبه اول اسفند (۲۰ فوریه)، با اشاره به توقف فروش نفت ایران به شرکتهای بریتانیایی و فرانسوی، گفت که اگر کشورهای اروپایی دیگر به "رفتار خصمانه" خود ادامه دهند، عرضه نفت ایران به این کشورها هم قطع خواهد شد.
'افزایش قیمت نفت، روانی است'
آقای قلعهبانی با اشاره به افزایش قیمتهای جهانی نفت در روزهای گذشته که به بالاترین سطح در هشت ماه اخیر رسیده است، پیشبینی کرد که ممکن است قیمت هر بشکه نفت به ۱۵۰ دلار نیز برسد.
بر اساس گزارشها، با ادامه تنشها بر سر برنامه هستهای ایران و تهدید این کشور به قطع فروش نفت، قیمت هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال برای تحویل در ماه آتی میلادی به بیش از ۱۲۰ دلار رسید.
با این حال، تحلیلگران گفتهاند که بازار به تنشهایی که در ارتباط با ایران به وجود آمدهاند، واکنشی روانی و مقطعی نشان داده است و کمبودی در عرضه نفت خام جهان وجود ندارد.
همچنین آژانس بین المللی انرژی گزارش داده است که در ده ماه نخست سال ۲۰۱۱ میلادی، کشورهای اروپایی واردکننده نزدیک به ۲۰ درصد نفت خام صادراتی ایران بودهاند و کشورهای ایتالیا، اسپانیا و یونان بیشترین سهم را در خرید نفت از این کشور داشتهاند.
این آژانس که نهاد مشاور ۲۸ کشور صنعتی دنیا به شمار میرود، گزارش داده است که فرانسه تنها ۳ درصد نفت خام مصرفی خود را از ایران وارد میکند.
بنا بر این گزارش، بریتانیا که به همراه فرانسه اولین کشورهایی بودند که ایران از قطع فروش نفت به آنها خبر داد، تقریبا هیچ نفت خامی از این کشور وارد نمیکند.
دیدییه هوسان، مدیر بخش امنیت و بازارهای انرژی آژانس بینالمللی انرژی با اشاره به سهم اندک این دو کشور در خرید نفت از ایران، گفته است: "فکر نمیکنیم موضوعی که ایران اعلام کرده است تاثیری واقعی بر بازار داشته باشد، چون فرانسه و بریتانیا خرید نفت خام ایران را پیش از این قطع کردهاند."
خبرگزاری رویترز به نقل از آقای هوسان گزارش داده است که خریداران نفت ایران در حال انطباق با تحریمهای اتحادیه اروپا هستند و کشورهای اروپایی میتوانند از عهده قطع ناگهانی صادرات نفت ایران برآیند.
بنا بر این گزارش، به دنبال تصویب تحریم خرید نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا، میزان نفت خامی که کشورهای این قاره برای تحویل در ماه مارس از ایران خریدهاند، بیش از ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است.